Estercando e colocando as patacas cortadas |
Despois de dous días de calor e no medio de mil noticias sobre a
pandemia coronavírica do momento, tocou sementar as patacas en Louredo. A
lúa está en minguante e a xornada comezou cunha mañá de ceos
alternantes entre as nubes e os claros. Ó sol ben se notaba calor, pero a
brisa corría e cada pouco chegaba unha nube que traía sombra e un
descenso notable da temperatura.
A
terra estaba lista: herba cortada, un pío queimado, o esterco en varias
medas e as patacas cortadas pola metade, cun ollo, alomenos, asomando.
Os milleiros secos (nós dicímoslle "palla" ou "palla do millo") xa foran
cortados e dispostos nunha confección cónica. É unha maneira elegante
de telos recollidos, sen que ocupen moito terreo e fáciles de destruír
cando chega o momento. Sempre que o tempo o permita, antes de sementeira
algunha, préndeselles lume. A poder ser nunha mañá fría de néboa e
tendo ollo deles. Xa che hai ben anos que non vexo arder un! E pa
levantalos hai que ter tino e saber.
Xoaniñas nos terreos colindantes |
Como
o terreo para as patacas foi terreo do millo (alternancia de cultivos,
anual) case sempre vas atopar inda as duras raíces secas, xeralmente ben
aferradas á terra, facendo terróns que debes desfacer antes de enterrar
de novo. Primeiro raspamos o terreo e pasamos a cavadora, axilizando o
traballo. Esa terra removida sáchase, elevando un muriño e afondando un
rego. Comezamos de novo: raspamos o terreo e botamos esa terra, herbas e
raíces do millo no rego. A continuación, repartimos o esterco. Un vello
dito di que hai que repartirlo polo rego tal como repartiriamos os
cartos. A cousa vén dos anos en que pouco esterco había no pobo para
botar, tendo necesidade de repartilo ben e que chegase para toda a
plantación. Os mesmos montes non daban moito estrume, pois solían estar
limpos, non todos tiñan árbores e moito gando andaba neles. Ben,
repartido o esterco (como se estiveramos repartindo os cartos),
procuramos que vaia ben solto e non en bloques compactos. Bótase o
mineral, esparexéndoo con ollo, e colócanse as metades de pataca na
ladeira que forma a terra antes removida, a que forma un muriño. Séguese
co paso da cavadora sobre o terreo raspado, cavar un novo rego, elevar
novo muriño-ladeira e o mesmo proceso ata rematar. Cada dous regos é
tradición plantar unha berza nun dos extremos.
Mentres
van medrando, cómense as patacas do ano pasado, recollidas e xuntadas
en medas, en sitio fresco e escuro. Patacas que se limpan cando "están
saídas", e os ollos brancos se volven raíces, elevándose ou estendéndose
varios centímetros. Limpeza que sempre se debe facer en minguante. A
mesma fase que se escolleu para esta sementeira, "para que non se lle
vaia toda a forza pas ramas". Igualmente, foi a tarde escollida para
embotellar. Sóese buscar un día de minguante, con tempo claro e calmo,
de sol. Non pode estar de chuvia nin, moito menos, de tormenta. Crese
que se o tempo está revolto o viño tamén o estará e non se pode
embotellar así.
No hay comentarios:
Publicar un comentario